De Explo’s naar Slovenië

20 jul 2024
Misha Klomp

Voor dit verhaal moeten we een stukje terug in de tijd. Tijdens ons vorige zomerkamp kwam natuurlijk de vraag voorbij “wat gaan we volgend jaar doen?”. “Slovenië!”, was gekscherend het antwoord. Iemand zei “dat kan nooit”. En zo was de uitdaging geboren.

Er zijn heel wat tuinen onderhouden, kinderfeestjes gegeven en nog heel wat andere klussen gedaan. We hebben getekend, gepland en begroot. Zouden we het budget rond krijgen? Plan B was geen optie.

Het werd tijd om knopen door te hakken. We huurden een bus, reserveerde een kampterrein en legden activiteiten vast. Klaar?! Gaan!

Dag 1

Om 03.00 uur kwam Olaf, onze hoofdbeleiding, ons ophalen. Met nauwelijks slaap, strompelden wij een voor een de bus in. Nadat we alle 8 onszelf de bus in hadden gepropt, kon de reis beginnen. 1200km in een stuk naar Črna Koroškem. Dit dorp ligt in het noorden van Slovenië, een stukje weg van alle toeristische plekken. Maar des te mooier.

Hier hebben wij een kampeerveldje naast een oud schoolgebouw. Wat tegenwoordig wordt gebruikt voor kindervakanties.

We zetten onze tentjes snel op en gaan in het dorp een hapje eten. Wel met een beetje haast want om 21.00u is het al sluitingstijd. De beheerder had alvast onze bestelling doorgeven, iedereen wilde ons helpen.

Dag 2

Na zo’n korte nacht en lange rit hebben we even nodig om bij te komen. Wentelteefjes bakken in een Dutch oven, want een koekenpan zijn we vergeten. Ach ja, dit werkt ook.

Zondag, dus alle winkels zijn dicht. Weer uiteten dan maar. Op aanraden van onze local guide Robbert pakten wij onze bus en reden naar een berghut in de omgeving. Eten met een geweldig uitzicht!

Dag 3 en 4

Een rustige zondag was ook wel nodig want vandaag is dag 1 van onze 2-daagse hike. Ik mag het geen dagtocht noemen.

Omdat we al in een ontzettend mooi gebied verblijven, vertrekken we gewoon van af ons kampterrein. Een route van ongeveer 11 km en 1000 meter omhoog; we zagen er als een berg tegenop.

Met veel rusten, drinken, eten en af en toe een inwendige strijd komen we boven. De nacht brengen wij door in een geweldige berghut. We kregen avondeten, een verfrissende douche, goed ontbijt en een lunchpakket mee. We waren weer opgeladen voor de volgende dag!

Nog 400 meter omhoog en een kilometer of 5 lopen tot de top. Het is ons gelukt, we staan boven! Helaas niet heel veel zicht, de top is een beetje verscholen in een wolk. Dat kan je hebben op 2100 meter.

Het werd tijd de meters ook weer naar beneden te lopen. Dat voelde extra ‘goed’ met de spierpijn van de vorige dag.

Dag 5

Uitrusten na 2 vermoeiende dagen? Nee. De wekker rinkelde om 07.00 uur en om 08.00 uur zitten we in onze bus. Op naar de volgende activiteit, kanoën in een oude mijn.

Een trein, dezelfde als voor de mijnwerkers tot de jaren 40, bracht ons, met piepen en kraken in volledige duisternis, tot diep onder de grond. Nog niet diep genoeg want er wachtte ons ook nog een lange, steile trap.

Met de spierpijn van de hike nog in onze benen kwamen we zuchtend en steunend beneden.

We hijsen onszelf in een neopreen pak en konden onze tocht naar beneden voortzetten. We stappen een ondergelopen gang in en lopen naar de kanoes om te peddelen in het duister.

Dag 6

Nu uitrusten dan? Welnee, we worden niet moe, hoewel de wekker vandaag pas om 08.00 uur ging. Op naar Ljubljana, de hoofdstad. Toch nog 2 uur rijden van onze kampplek.

Na een dagje shoppen nog een heuvel op lopen (die benen!), McDonalds halen, een escaperoom en nog maar een keer uiteten. Het is al weer snel tijd om terug richting onze tenten te gaan.

Dag 7

Nu uitrusten dan? Ja! Vandaag geen wekker wel een boel uitstelgedrag, tosti’s met brood van een week oud en uiteindelijk de boel inpakken.

Nog even op de koffie bij Robbert. Eigenlijk zouden we bij hem verblijven maar door noodweer eerder in het seizoen kon dat niet doorgaan.

Om de week af te sluiten en na het nodige rekenen, “hoeveel gaan we nog uitgeven aan benzine?”, gaan we toch nog maar een keer uiteten. Een kamp heeft tenslotte een thema nodig.

Vanavond slapen we in de school. We hebben de bus al ingepakt klaar staan. Om 04.00 uur gaat de wekker.

Na een geweldige week in een fantastisch gebied is het tijd huiswaarts te gaan. We pikken rond de klok van 05.00u nog even snel lunch op bij de lokale bakker en gooien de tank vol. We vertrekken vanuit een mistig dal richting de zonsopkomst.

Fijne zomer en tot de eerste draaidag!
Misha
Ps. De rest van de foto’s houden jullie nog even tegoed 😬

Schrijf als eerst een reactie